Uncategorized

2019 Reading Goals- Τι θα διαβάσω το 2019;

Κάθε αρχή νέου έτους, το Goodreads– ένα site αφιερωμένο εξ’ολοκλήρου στα βιβλία- ζητάει από κάθε μέλος να ορίσει ένα στόχο- τον αριθμό βιβλίων που επιθυμεί να διαβάσει μέσα στο επόμενο έτος, εν προκειμένω το 2019.

Πέρσι όρισα ως ελάχιστο αριθμό βιβλίων τα 65 και κατάφερα και διάβασα 62.
Η αλήθεια είναι ότι απογοητεύτηκα λιγάκι με τον εαυτό μου, γιατί μόλις τους πρώτους 3 μήνες του 2018 είχα ήδη διαβάσει 30 βιβλία, και μέχρι το καλοκαίρι είχα φτάσει τα 50.
Από εκεί και έπειτα δυσκολεύτηκα πολύ να διαβάσω. Έπεσα σε ένα reading slump όπως λέγεται, σε μια κατάσταση δηλαδή που δεν ήξερα τι ήθελα να διαβάσω, δεν ήξερα καν αν ήθελα να διαβάσω- οπότε απλά αφιερώθηκα σε σειρές. Ουπς.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φτάσει ο Δεκέμβριος και να μένει ένα υπόλοιπο 7 βιβλίων για να ολοκληρώσω την ‘πρόκληση΄για το 2018. Φυσικά και δεν πρόλαβα να διαβάσω 7 βιβλία μέσα στον Δεκέμβρη- όχι γιατί μου είναι αδύνατο, αντιθέτως μου είναι αρκετά εύκολο αν έχω χρόνο, αλλά γιατί ο μήνας των Χριστουγέννων είναι από μόνος του μία πρόκληση πιστεύω. Αγαπώ τα Χριστούγεννα και ήθελα να προλάβω και διακοπές και γιορτές και σχολή και κοινωνικές υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά κατάφερα και διάβασα 4.

 

 

 

Για το 2019, ο στόχος μου είναι να διαβάσω τουλάχιστον 72.
Γιατί όμως αύξησα τον αριθμό των βιβλίων, την στιγμή που δεν κατάφερα να τον πετύχω πέρσι;

 

Η απάντηση στηρίζεται καθαρά στην προσωπικότητά μου. Είμαι άτομο που για να δουλέψει για κάτι, για να ενεργοποιηθεί, χρειάζεται να θέτω ένα στόχο που να με «προκαλεί» να προσπαθήσω.  Αν επέλεγα να ορίσω ως στόχο ένα μικρότερο αριθμό, το πιθανότερο είναι ότι θα επαναπαυόμουν, και εν τέλη θα διάβαζα λιγότερα από όσα σκόπευα αρχικά. Έτσι, τα 72 βιβλία θα λειτουργούν και ως μία υπενθύμιση: Ευαγγελία, διάβασε και κανένα βιβλίο, μην πορώνεσαι μόνο σε (κορεάτικες) σειρές.

Επιπλέον, κάθε χρόνο εκδίδονται όλο και περισσότερα καινούρια βιβλία, κάποια από τα οποία θα θελήσω να διαβάσω. Η λίστα TBR θα αυξάνεται διαρκώς χωρίς να μειώνεται καθόλου, γεγονός που θα με οδηγήσει σε ένα ακόμη reading slump αν δεν ενεργοποιηθώ αποτελεσματικά.

Κάπου εδώ μπορεί να θεωρήσετε ότι το διάβασμα για μένα αποτελεί ό,τι είναι για εσάς η εξεταστική έτσι όπως περιέγραψα τα πράγματα παραπάνω. Αυτό που ίσως παρέλειψα να πω και το οποίο θα σας βοηθήσει να με καταλάβετε καλύτερα είναι πως ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ.
Αδυνατώ να περιγράψω με μερικές μόνο λέξεις όλα τα απίστευτα συναισθήματα που με κατακλύουν κάθε φορά που διαβάζω.Λατρεύω να ταυτίζομαι με τους πρωταγωνιστές και να αισθάνομαι σαν να βιώνω και εγώ μαζί τους τις περιπέτειες, τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν. Καμιά φορά όμως, οι ρυθμοί της σχολής και της καθημερινότητας γενικά με κάνουν και ξεχνώ πόσο πολύ χρειάζομαι να διαβάζω για να ξεχνιέμαι και να χαλαρώνω. Ο στόχος των 72 βιβλίων θα είναι μία συνεχής υπενθύμιση.

Επειδή κάποιοι μπορεί να αγχωθείτε, υπάρχουν άτομα στον κόσμο που ορίζουν ως στόχο 120 βιβλία το έτος ή μόνο 10. Σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά τι εσείς επιδιώκετε από το διάβασμα. Αν γενικά δεν διαβάζετε πολύ συχνά αλλά απολαμβάνετε να χαλαρώνετε που και που με ένα βιβλίο, ορίστε ένα αριθμό μικρό μεν, αλλά αρκετό ώστε να σας βοηθήσει να διαβάσετε έστω και ένα βιβλίο παραπάνω φέτος. Η συμβουλή μου είναι να προκαλέσετε τον εαυτό σας το 2019, να ορίσετε ένα στόχο εφικτό μεν, αλλά και ελαφρώς απαιτητικό.

 

 

Τι σκοπεύω να διαβάσω μέσα στο 2019;

 

 

Το 2019 προβλέπεται για μένα να είναι μια χρονιά γεμάτη, πολύ γεμάτη. Στο ενδιάμεσο όλων όμως θεώρησα απαραίτητο αποφασίσω τι θέλω να διαβάσω φέτος.
Αποφάσισα λοιπόν πως θέλω να διαβάσω πρώτα απ’όλα περισσότερη κλασική λογοτεχνία και λογοτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα, όπως Austen, Ντοστογιέφσκι, Γουλφ, Χέμινγουεϊ, Φιτζέραλντ, Allan Moore κ.α.

 

 

Ακόμη θέλω επιτέλους να διαβάσω κάποια από τα μεγάλα έπη περιπέτειας– φαντασίας, όπως οι σειρές του Brandon Saderson ή του Patrick Rothfuss. Η λογοτεχνία του φανταστικού– όπως ονομάζεται-σαν είδος μου αρέσει πολύ και το 2019 αναμένονται να ολοκληρωθούν κάποιες σειρές που διαβάζω όπως η ‘An Ember in the Ashes» της Sabaa Tahir.

 

Τέλος, θέλω να ξαναξεκινήσω να διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα ξένων αλλά και Ελλήνων συγγραφέων όπως Λαμπαδαρίθου-Πόθου, Καλπούζο κλπ. Γενικά θέλω να στηρίξω την ελληνική λογοτεχνία περισσότερο.

 

Ευχαριστώ από καρδιάς όποιον κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου- και ζητώ συγνώμη για την μεγάλη έκταση, απλώς δεν μπορώ να περιοριστώ όταν γράφω για βιβλία. Ελπίζω να με ακολουθήσετε στο ταξίδι ανάγνωσης για το 2019. Stay tunned για πολλά, πολλά βιβλία!

Απάντηση

Pin It on Pinterest